Hatti Vatti míří do Crossu. Nejsem polský Synkro, říká

Již dlouho je o něm slyšet i mimo hranice našich severních sousedů. Piotr Kaliński aka Hatti Vatti patří k tomu nejlepšímu, co současná polská elektronická scéna nabízí. Jeho talentu si ostatně všimli Synkro s Indigem, kteří s ním pracují ve studiu a vydávají jeho tvorbu. V sobotu u nás Hatti vystoupí…


1. 7. 2014, publikoval NITROUS

…vůbec poprvé v rámci warm upu k festivalu Shotgun. V rozhovoru pro Shadowbox tvrdí, že přiváží aktuální desku Worship Nothing, ale i spoustu nového materiálu.

Na zahřívačce k letošnímu Shotgun festivalu v Česku poprvé zahraje i legenda nizozemské undergroundové scéna I-F a festival odkryje kompletní letošní line up. Potvrzenými jmény na 15. a 16. srpna jsou Akkord, Frederic Robinson, Troy Gunner nebo Consequence.

V krátké době po sobě jsi vydal hned dvě alba, zatímco singlů jen několik. Máš raději dlouhohrající formát?
Ve skutečnosti jsem udělal pouze jedno plnohodnotné album, Algebra je spíše rozšířené konceptuální EP. Za plnohodnotné tak považuji jen album Worship Nothing. Ale jinak formát alb miluji, sbírám je a epíčka vlastně neposlouchám. Album je cesta od A až do Z, důležité je i výtvarné provedení, tedy fyzický formát.

Mohl bys krátce představit polskou elektronickou scénu? Jaká města mají dobrou základnu?
Těžko říct. Nejsem moc příznivcem techna a houseu, jejich kvalitní odnože ale frčí ve Varšavě a Krakově. Gdaňsk, Sopoty a Gdyně mají zase dobrou dnb scénu a vůbec klubovou kulturu. Ve zmíněných městech je teď také hodně populární bass. Zvláštní je, že země velká jako Polsko se 38 miliony obyvatel nemá moc dobrých producentů.

Koho bys z toho mála vyzdvihl?
Hlavně ty hip hopové nebo s hip hopem spojené jako Noon. A hodně elektronických alb z 80. let. I když Polsko nikdy příliš nevynikalo dobrou alternativní elektronikou narozdíl od kvalitního jazzu a kytarovek.

Mrkni do iPodu, co v něm právě nosíš?
Nový album Fennesze, epíčka Bankse, polský hip hop, Rainer Veil na Modern Love, Kate Bush nebo Boards Of Canada. 

Hraješ na mejdanu s legendárním I-F, ovlivnil tě nějak v tvorbě?
Upřímně, nikdy jsem moc nemusel electro, acid věci, stejně jako techno. Na druhou stranu mám rád některé synthy The Man From Pack LP, třeba remix Floating Away In A Hole Darker Than Yours od Melvina Whitea.

Když je řec o tvých vlivech, jakou hudbu, knihy nebo filmy považuješ za stěžejní?
Velmi obdivuju starou polskou kinematografii ze 60. let, režiséry jako Has nebo Morgenstern. Magickou kombinaci velkých herců jako Cybulski, polského jazzu a dokonalých záběrů. Důležité jsou pro mě filmy Sofie Coppoly, skvělý koktejl obrazů, nálad a hudby. Nemohu opomenout Blade Runnera, nebo staré italské snímky. Asi nejdůležitější je pro mě ale Tarkovského Zrcadlo, zážitek přesahující obyčejný film. Naopak nemám rád sci-fi. Z knih potom Tove Jansson. Mnozí si myslí, že je jen pro děti, ale třeba kniha o skřítcích Muminech je to nejlepší, co jsem četl. 

Co hudba?
Vyrůstal jsem na dubu, což je i cítit z mé tvorby, obdivuju Rhytm&Sound, Boards of Canada. Jsem fanoušek Kate Bush a Sade, mají blízko k Autonomicu. Opravdu ohromující je podle mě katalog labelu Modern Love. 

Když poslouchám některé tvé skladby, napadá mě sousloví „polský Synkro“. Nevadí ti? Koneckonců jste spolu pracovali, zopakujete to?
Moc bych chtěl, aby mě lidé považovali za polského Hatti Vattiho. Nikoho nekopíruju, snad je to na mé hudbě znát. Za spolupráci na skladbě Tokyo jsem moc vděčný, Synkro je podle mě vůbec jeden z nejlepších elektronických umělců. Na labelu Mindset mi s Indigem vydali singl, na skladbě pro další EP jsme spolupracovali, všechno to přišlo dost spontánně.

Co plánuješ do budoucna?
Dělám na dvou různých deskách, hodně odlišných od dosud vydaných věcí, hraju po Evropě, čeká mě vydání několika singlů a jeden velký projekt, který brzy oznámím. 

Na co se můžeme v sobotu těšit?
Moje livko hodně vychází z aktuální desky Worship Nothing, ale zahraju také nový materiál. 

Vzkážeš něco na závěr místní posádce?
Jsem rád za příležitost hrát v Praze. Miluju ji a ačkoliv jsem ve vašem hlavním městě byl mnohokrát, nikdy jsem neměl příležitost tam vystoupit. Přivezu taky několik kousků alba na prodej, pokud má někdo zájem. Těším se.

Shotgun festival Warm Up
Cross klub
sobota 5.7. 2014
ENDLESS SHOTGUN STAGE:
I-F (INTERGALACTIC FM, VIEWLEXX, MURDER CAPITAL, BUNKER RECORDS, THE PARALLAX CORPORATION – DEN HAAG, NL)
STEL-R (ACID CITY – BRUSSELS, BE)
LAYUP B2B R. KOSMOS (ENDLESS ILLUSION RECORDS, INTERGALACTIC FM)
DMIT.RY (NEO VIOLENCE)
ABU (RADIO1, PRASOŠ)
VJS: BLOK4

VOLNEJ PRŮBĚH STAGE:
HATTI VATTI live (NEW MOON, MINDSET – PL)
www.facebook.com/hattivattiPL
STANZIM / RADE / NITROUS / AHZ / TOUCHWOOD (VOLNEJ PRŮBĚH)

shotgun.brana­trojzemi.cz
www.crossclub.cz
https://www.facebook.com/…60837063769/?…

publikoval NITROUS