Taťka jungleu Koogi: Už mě čeká asi jen praotec

Koogi se vrací do Roxy. Stane se tak v sobotu 6.2. na večeru DUBSTEP vs DRUMANDBASS, kde vystoupí z dubstepovým djem Swordzem z Belgie, Matoou a naším Honeym. Co si myslí o dubstepu, v jaké je podle něj kondici česká dnb scéna jak se mu žije na venkově? O tom v následujícím intervjů.


2. 2. 2010, publikoval NITROUS

text: nitrous

Jak snášíš zimu v plné síle? Jsi spíše letní, nebo zimní typ?
Jsem spíš letní typ. Dovolená na horách je super, ale celý to dlouhý zimní období je otravný.

Je to už nějaký ten pátek, co jsi z Prahy odešel na venkov. Jak snáší člověk, který prožil skoro celý život v centru Prahy, takovou změnu?
Tu změnu jsem si zvolil sám a teď si ji náležitě užívám. Zahrada, klid, soukromí – nic z toho jsem v Praze v takový míře neměl.

Docela dlouho jsi žil a pracoval v Itálii. Je to země, kde bys mohl zůstat natrvalo?
Nemůžu říct, že v Itálii bych nemohl zůstat, nebylo to zlý, ale jsem radši v Čechách.

Po čem italském se ti nejvíc stýská?

Po jídle a podnebí.

Vidíš po návratu domů Česko a Čechy jiným pohledem?
To vůbec.

Pokud vím, ty jsi žil v Itálii, ale Koogi zůstal v Čechách. Jak jsi snášel takový výpadek hraní?
Měl jsem s sebou gramce, takže výpadek jsem měl jen před publikem. A ten byl do jistý míry záměrný. Takže jsem to přežil:)

Byl jsi asi první člověk, který u nás začal hrát dnb, často se ti familierně říká taťka jungleu. Co si o tomhle označení myslíš?
No, nádherný:) Už jsem byl král dnb, taťka dnb, legenda dnb, nevim co ještě… Už mě čeká asi jen praotec..

Když se ohlédneš zpět, které období své djské dráhy máš nejraději?

Bavily mě vždycky období, který přinášely novej zvuk. Třeba když vycházely první pecky na Metalheadz a Good Looking, pak později první Virusy, Metra a podobně.  Každopádně ale žiju současností, takže nejdraději to mám právě teď.

V jaké je u nás dnb scéna podle tebe kondici?
No, nevim.. Publikum nejvíc táhne Aphrodite, 90% tuzemských djů hraje tak, že je od sebe pomalu nerozeznáš a z domácí produkce mě nic moc neoslovuje. Takže z mýho pohledu v moc dobrý kondici neni.

V poslední době se hodně diskutuje téma presetovaných rychlostí u cd djs a podobných fórcích, korunu všemu nasadil předtočený Mistabishi. Nechává tě to klidným, nebo si myslíš, že je to prasárna?
To bych striktně oddělil. Proti podobným ulehčením djingu nemám vůbec nic. Není to přece o tom, kdo jak rychle umí srovnat rychlosti, ale jak to k sobě ladí a jakou to tvoří atmosféru. Djing beru tak, že by měl mít blíž spíš k hudbě než ke zručnosti. Když mi k tomu může pomoct přednastavená rychlost, tak proč ne? Předtočenej Mistabishi je prasárna, to je bez diskuze.

Zajdeš občas na koncert nebo na mejdan, kde nehraješ?
Velmi zřídka. Naposledy jsem byl na Drumixu na Lávce a musím říct, že to bylo super. Kluci mají můj obdiv ve všech směrech.


V sobotu budeš hrát na akci DRUMANDBASS vs DUBSTEP. Říká se, že tyto dva hudební styly jdou ruku v ruce. Co si o tom myslíš ty? Dají podle tebe zkousnout v jeden večer na jednom parketu?
Že jdou v ruku v ruce – tak bych to asi neoznačil, ale je fakt, že jsou subžánry, ve kterých jsou si tyhle styly hodně podobný a producenti různě kolaborujou. Na jedný akci se to zkousnout určitě dá, bude hodně záležet na koncepci večera.

Posloucháš dubstep?

Teď už ne tolik, co dřív. Teď si jedu opět po delší době zase hlavně drumandbass a mám z toho radost)  Ale samozřejmě když udělá Martyn, Calibre nebo Instra:mental nějakej dubstep, tak mi to neunikne…

Co tě z něho baví?
Nikdy jsem to nesledoval nijak zvlášť aktivně, takže jsem se dostal jen k těm nejprovařenějším realeasům typu například alba Skreama, Buriala, Kode9, kompilace od Hatchy a podobně. A to mě bavilo všechno. Temno od Buriala a Kode9, i taková ta drzost a syrovost Skreama.

Nepřibalíš v sobotu do compu i nějaké skladby tohoto žánru?

Možný to je, v kompu to mám, ale spíš to tak nevidím. Měl bych přecejen zastupovat ten dramec:)

Co si pouštíš doma?

Nejvíc si toho naposlouchám vždycky v autě. Poslední dobou jedu hodně podcasty Cylon, Autonomic, když se Intalex rozhoupe, tak i Soulution Radio. Pak hodně sety svých oblíbenců.

Jak to vypadá se synkem? Sleduješ na Vojtovi hudební sklony, nebo ho taťkovo šmrdlání nechává klidným?

Na hudbu reaguje, trsá, snaží se i zpívat… Na gramcích ho ale baví hlavně to, že se tam točej ty talířeJ To ještě chvíli potrvá než budem hrát obíhačku.

www.myspace.com/koogishadowbox


DUBSTEP VS DRUMANDBASS

dubstep djs: Swordz, Matoa
dnb djs: Koogi, Honey
start: 22:00
do 23:00 zdarma, od 23:00 za 150 czk 

kompletní info k akci na www.roxy.cz

publikoval NITROUS