Stealth poprvé v ČR! Čtěte exkluzivní interview

Na letošní poslední vydání děčínské akce !Grounded přijede úspěšný londýnský producent Stealth. U příležitosti jeho české premiéry poskytl tento exkluzivní rozhovor, kde se můžete dočíst o jeho produkci, plánech a o tom co dělá, když zrovna nepracuje. Na konci článku najdete i promo mix, který pro tuto akci namíchal wrm.


11. 11. 2013, publikoval M4Y4

text: wrm & Fallen Gemini


Ahoj, mohl by ses na začátek představit?

Ahoj! Jmenuju se Ali, žiju v jihovýchodním Londýně a produkuju hudbu jako Stealth.

Ačkoliv je tvoje jméno na dnb scéně relativně nové, první releasy se objevily už před osmi lety. Za letošní rok jsi se ale dokázal se svým unikátním a komplexním zvukem dostat do širšího povědomí a je o tobě dost slyšet. Co za tímto náhlým progresem stojí? A co jsi vlastně celou tu dobu dělal?
Abych pravdu řekl, tak vlastně ani nevím, co za tím stojí. Bude to asi spousta času strávená za počítačem a poslouchání a lazení zvuků pořád dokola, dokud se z toho člověk nezblázní! No a samozřejmě taky velká odhodlanost k úspěchu a láska k hudbě. V průběhu těch osmi let jsem se docela pomalu propracovával tam, kde jsem teď. Byla to dlouhá cesta a v počátcích jsem se nevěnoval jenom hudbě. Před pár lety jsem si například založil vlastní firmu, která dodávala alkohol, takže to bylo hodně časově náročné. Až relativně nedávno jsem se opět začal naplno věnovat produkci a konečně mám pocit, že to začíná jít tím správným směrem.

29. 11. zahraješ vůbec poprvé v České republice. Jak se na to těšíš a co od tebe můžeme očekávat?
Je to tak a už se nemůžu dočkat, protože jsem v České republice ještě nikdy nebyl! Slyšel jsem o ní spoustu pozitiv, takže mám opravdu velkou radost, že jsem dostal šanci přijet. Momentálně tvrdě pracuju na spoustě nového materiálu, takže se určitě můžete těšit na hodně čerstvý a exkluzivní materiál!

V Čechách navíc strávíš celý víkend. Na co se nejvíc těšíš?
Na spoustu věcí! Jak jsem říkal, slyšel jsem jen samá pozitiva o vaší zemi – příjemní lidé, skvělá kultura, dobré jídlo, noční život a samozřejmě pivo! Budu se snažit si to za tu krátkou dobu užít naplno a snad se vrátím v jednom kuse!



Zpět k tvé produkci… Máš nějaké hudební vzdělání, např. v oblasti produkce, nebo jsi spíš samouk? Můžeš se pochlubit svým setupem? Jaký používáš software na produkci, případně jaký máš oblíbený hardware či VST?
Nemám žádné hudební vzdělání, nehraju na žádný hudební nástroj a ani jsem nikdy nestudoval hudební produkci. Vše jsem se v podstatě musel naučit sám. Postupem času jsem se začal stýkat s lidmi, co se také věnovali produkci a od nich jsem přebíral zkušenosti a rady. V tomhle musím hodně poděkovat Calyxovi, který mi v průběhu let s produkcí dost pomohl. V dnešní době je situace trochu jiná, začínající producenti si můžou na YouTube snadno najít spousty tutoriálů a rad jak produkovat. Informace jsou prostě mnohem víc dostupné.  Co se týče mého setupu: používám Macbook Pro, Logic, Dynaudio monitory, Virus TI a v podstatě každé VST, ke kterému se dostanu.

V dnešní době se objevuje čím dál více mladých producentů, kteří tvoří doma v pohodlí svého pokoje, tzv. ‚Bedroom producers‘. Digitální technologie jdou pořád kupředu a v podstatě stačí mít laptop, solidní sluchátka nebo monitory a produkovat může každý. Myslíš si, že právě o tom je moderní hudební produkce nebo je zapotřebí něco víc? Co je podle tebe klíč k tomu, stát se úspěšným producentem?
Haha, no já jsem v podstatě jedním z nich! Podle mě vybavení nemá žádný vliv na to, jestli se někdo stane úspěšným nebo jestli bude dělat kvalitní hudbu. Vše je to v člověku, jakou má touhu a odhodlání přenést své nápady v jakékoliv formě do finální podoby. To je to, co je důležité. Pokud tomu člověk věří, nakonec se mu to povede.

Rok 2013 je doposud bezesporu tvým nejúspěšnějším, můžeme jmenovat 2 skvělé releasy na Subtitles a 2 na Programu. Jak ty hodnotíš tento rok? Co bylo pro tebe osobně tím největším úspěchem a na co se ještě letos a příští rok můžeme těšit? Můžeš odkrýt nějaké další releasy nebo kolaborace?
Je to tak, rok 2013 byl rozhodně můj nejúspěšnější a to nejen po hudební stránce, ale i osobní. Je to opravdu skvělý pocit, když se člověku podaří něco, o čem vždy snil a už se těším, až se zase posunu o kus dál! Letošním největším úspěchem je pro mě určitě release na RAM records, který vyjde za pár dnů. Bude to colab s MC Codebreakerem ‚Nightfall‘, který bude součástí kompilace Nighlife. Rok 2014 zatím vypadá taky velmi dobře. V lednu se můžete těšit na release na Critical records a potom bude následovat spousta dalších, které jsou naplánovány na zbytek roku. Doufám taky, že se mi podaří častěji hrát.

Letošní DNBArena Awards se pomalu blíží do finále a ty budeš určitě velkým kandidátem v kategorii ‚Nejlepší nováček‘, držíme palce! Které producenty nebo DJe máš rád? A kdybys mohl vybrat v kategorii ‚Nejlepší producent‘, kdo by to byl?
Zatím jsem ještě nominovaný nebyl, pokud vím, hlasování stále běží, takže určitě hlasujte pro Stealtha! V prosinci by se měly vyhlašovat výsledky tak držte palce! Pro mě osobně jsou letošními favority Ulterior Motive. Miluju jejich zvuk!



Pobavme se chvíli o tvém hraní. Hodně producentů začínalo právě DJingem. Co ty? Jak dlouho vlastně hraješ a co obvykle můžeme zaslechnout v tvých setech?
Jo, já jsem taky začínal DJingem. Už to bude nějakých 17 let, kdy jsem poprvé začal. Teď už se spíš více věnuju produkci, nicméně DJing je stále něco, na co jsem hodně pyšný. V mých setech můžete čekat energickou směs různých dnb subžánrů, novinek ale i staré dobré klasiky.

Co kromě hudební produkce děláš? Jak vypadá takový obyčejný den v životě Stealtha?
Kromě hudby miluju vaření, knihy o vědě, vesmíru, technologiích atd. Tyto věci mě opravdu hodně zajímají. Rád koukám na filmy, hladím svoji kočku, chodím do společnosti, občas pomůžu stařence přes přechod, nakrmím poníka, někdy jsem potížista, ale převážně se snažím si užívat života a být se svými příteli.

Myslíš si, že je v dnešní době možné se dlouhodobě živit produkcí nebo DJingem? Hudební scéna se mění tak rychle, že musí být těžké s ní držet krok. Co si o tom myslíš a jak to vidíš třeba za 5 let?

Ano, určitě je možné živit se hudbou, to vím jistě. Není to ale lehké, a to především u drum and bassu, který je stále ještě undergroundovým žánrem. Nemusím jmenovat nikoho konkrétního, ale je jasné, že z hudební produkce a DJingu se dá velmi slušně žít a doufám, že jednou se mi to taky podaří. Je za tím spousta dřiny, odhodlání a touhy, ale rozhodně to není nemožné.
Za 5 let tu určitě ještě stále budu, o tom není pochyb. Je ale otázkou, jestli si hudbou budu stále slušně vydělávat nebo ne… pokud lidi bude bavit to, co dělám a já budu mít stále stejné nadšení pro hudbu, bude to to nejlepší, v co v životě můžu doufat.

Dost zákeřných otázek. Jaké máš oblíbené jídlo, film, knihu, kapelu a alkohol?
Jídlo – cokoliv, kde je maso
Film – cokoliv, kde hraje Arnie
Kniha – cokoliv o Chucku Norrisovi
Alkohol – cokoliv kromě Tequily, teda pokud to není coffee Patron (pozn. Patron Silver Tequila smíchaná s kafem) – tenhle drink je prostě bomba!

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru, chtěl bys na závěr něco dodat nebo vzkázat?
Chtěl bych moc poděkovat klukům z DCGround a taky všem, kteří dorazí si to s námi užít. Díky moc za tuhle party. Už se nemůžu dočkat!
My děkujeme za tvůj čas a těšíme se na tvoji premiéru 29. 11. na děčínské akci !Grounded.


FB událost: http://bit.ly/…tealth-event
Promo mix: http://bit.ly/…lth-promomix


publikoval M4Y4