Riya: S Open Page to všechno začalo

Další díl Liquid Flights doslova klepe na dveře, na poslední chvíli se organizátorům povedlo vyzpovídat Riyu několika rychlými otázkami. Dozvíte se třeba pozadí vzniku názvu jejího alba nebo co považuje za své dosavadní největší úspěchy. Uvidíme se večer v Crossu!


16. 10. 2015, publikoval RUDEBOY

otázky a překlad: LIQUID DNB CREW

Ahoj Riyo, zdravím, jak se máš?
Ahoj, mám se opravdu dobře, díky. Těším se na víkend!


Všichni se nemůžeme dočkat další Liquid Flights party v pražském Crossu. Byla jsi už někdy konkrétně v tomto klubu?
Bohužel jsem se tam nikdy nepodívala, ale vždycky jsem chtěla! O Praze jsem slyšela, že je opravdu krásná a o Crossu, že je to skvělý klub. Ještě jsem si Cross ani negooglila abych se nepřipravila o to překvapení. Těším se hrozně až si tam budu moci zahrát a uvidím reakce posluchačů.


Máš na svém kontě kolaborace se nespočtem velkých jmen, zbývá ještě pořád někdo, s kým by jsi ráda spolupracovala?
Tak těch je opravdu hodně a seznam se stále zvětšuje! Calibre, Goldie, Dawn Wall, Wilkinson, Nu:tone, Spectrasoul, FD, Marky, the Brazilian boys…taky je tu stále spoustu těch, se kterými bych ráda spolupracovala zno­vu.


Proč ‚Sublimation‘? (název jejího debutového alba – pozn. překl.)
Sublimace dle definice znamená „přeměnu v něco vyššího“ nebo také povznesení. V psychoanalýze Zikmunda Freuda je sublimace formou zralé psychologické obrany, v níž ego chrání samo sebe před úzkostí nebo jinými nepříjemnými emocemi tak, že je ventiluje do něčeho produktivního, což může být například hudební produkce nebo jiná činnost, která vyžene z naší mysli černé myšlenky. Narazila jsem na tohle téma při ročním studiu Psychodynamické psychoterapie, tehdy jsem si ještě totiž myslela, že se stanu psychoterapeutkou. Naučila jsem se tam opravdu mnoho o vztahu mezi naším současným chováním a zkušenostmi, které máme z minula. Konkrétně poté to, že to, kým jsme se jako dospělí stali, je hluboce ovlivněno našimi prožitky z dětství. Součástí studia bylo dále zkoumání Freudovových obranných mechanismů, což je něco co denně používáme, abychom se zbavili životního stresu. V té době jsem také objevila pojem sublimace a řekla si „wow“, to by byl (zejména lyricky) skvělý koncept pro nové album a tak se zrodil název ‚Sublimation‘.


Měla jsi kromě tohoto názvu ještě jiný, který jsi nakonec nepoužila?
Pár jich bylo, ano. Kromě Sublimation bylo v první trojce také ‚Riyality‘, což by marketingově fungovalo asi dobře, ale přišlo mi to celkem laciné a hlavně to nesedělo ke mně a k tomu co jsem chtěla psát. Další bylo ‚Attic‘, protože jsem psala celé album v podkroví, což dobře vyjadřovalo myšlenku podkroví v naší hlavě – tedy podvědomí – kde často schováváme naše skryté touhy a přání. Nakonec jsem ale nezvolila ani to, ani mou poslední možnost – ‚Connected Distance‘. Tenhle titul se zrodil z mého postřehu, že lidé mohou být občas opravdu nevypočitatelní, a to včetně mě. Jak se může někdo do něčeho tak rychle zamilovat a cítit s tím vnitřní spojení a souznění a v minutě tím být znuděný a nezaujatý. Je to neustálý boj mezi pocitem propojení a oddělení, blízkosti a dálky, lásky a nenávisti. Pro tohle jsem se však nakonec také nerozhodla, protože jsem zjistila, že album mé oblíbené kapely se jmenuje ‚Connected‘ a to se mi zdálo až moc podobné. Takže název ‚Sublimation‘ nakonec zvítězil!


<img src=„http://m­p3.shadowbox.cz/ru­deboy/img/Riy­a3.jpg“ width"100%">

Co tě v tvé kariéře zpěvačky nejvíce nakoplo?
Myslím, že na tohle znáte odpověď asi všichni! Samozřejmě to byla ‚Open Page‘, kterou jsem napsala a vydala s Lenzmanem. Tím to pro mě asi všechno začalo.


Nejvýznamnější momenty tohoto roku?
Vezmu to od prosince 2014 až doteď…ve volném pořadí. Bylo to vítězství ‚Best Vocalist‘ na D&B Arena Awards minulý rok. Práce s Dynamite MC na Fear Bites, který se nakonec dostal až na 1.místo žebříčku prodeje na Beatportu. Vydání alba Sublimation (které se nedávno stalo na Mixmagu albem měsíce) s těmi nejtalentovanějšími umělci a to vše ještě v rámci mých třicetin. Podpora od Native Instruments, díky jejichž kontroleru jsem schopna hrát svoje vlastní tracky jako DJ. A nakonec je to výhra našeho londýnskému týmu v soundclashi, který se konal tento měsíc v o2 aréně.


A teď jedna otázka pro technologické geeky. Proč sis vybrala konzoli S8? Měla si na výběr i něco jiného? Inspiroval tě někdo k tomu takhle vystupovat?
Ze začátku jsem neveděla zda použít Ableton live nebo Traktor. Po poradě s Native Instruments jsem však došla k tomu, že použití jejich kontroleru s technologií, která mi umožní pracovat se stemy (pozn. stopy jednotlivých tracků), bude pro moji show nejlepší. Použití Traktor softwaru spolu s Traktor kontrolerem mi umožňuje kreativně a nezávisle promíchávat a skládat stemy z celého alba, díky čemuž mám plnou kontrolu a svobodu nad tím, co hraju. Je sice příjemné soustředit se pouze na zpěv a vystoupení jako takové, ale často se mi stávalo, že jsem si svoje písně ani nezazpívala, protože jsem doprovázela set někoho jiného. V rámci live show to však možné je a konečně můžu dát fanouškům to, co chtějí. Je tu samozřejmě spoustu dalších využití i mimo rámec mého alba, do budoucna bych třeba chtěla uvést nejen Riya dj set nebo Riya live set ale také bych ráda pozvala další MCs a vokalisty, kteří by se na show podíleli se mnou. To jsou ale zatím jen plány do budoucna, vše musí jít popořadě.




Riya vystoupí se svým live projektem na akci Liquid Flights už dnes v pražském Cross Clubu.

publikoval RUDEBOY
Shadowbox DJ a moderátor našeho pořadu na Radiu 1