IM Cyber: Začala jsem si kupovat různý styly

Už za několik hodin se v Brně rozjede party Rollability, na které vystoupí jako headlineři DJ Marky a Stamina MC. Zatím si můžete přečíst rozhovor s IM Cyber, která na téhle akci taky hraje a u té příležitosti trochu vysvětlila, jak to teď s tím DJingem vlastně má.


31. 8. 2013, publikoval 2k


Tvé jméno neodmyslitelně patří k domácí DnB scéně a jejím počátkům. Jak její vývoj a postupnou expanzi za posledních 15 let hodnotíš? Myslíš, že je ještě kam pokračovat nebo nás čeká sestup zpět do undergroundu?

Nerada takový věci hodnotím) Ale oukej, pokusím se… Začátky jsou vždycky nejčistší, nejeuforičtější, spíš o srdci, než o rozumu a tak to bylo i s drum’n’bassem u nás. Pak přijde ta fáze práce; kdo chce přežít, musí makat anebo hrát různý hry a kalkulovat. Máme tu spoustu super lidí, který si odseděli hodiny a hodiny ve studiu a český hranice pro ně dávno neplatí, a taky řadu těch, který jsou šikovný zase jinak a dali tady tomu nějakej profi ksicht. Ty hráči s kalkulačkou většinou přirozeně časem odpadnou. Dneska je scéna slušnej mainstream, ale co… Je to úplně normální trend všeho, v čem je potenciál a kde se najde někdo, kdo ho umí někam nasměrovat. Prostor na pokračování je určitě. Podle mě to dokazuje fakt, že zatímco dřív drum’n’bass různý styly absorboval, dneska z něj nový žánry vycházejí. I proto se už skoro nedělaj čistě drum’n’bassový mejdany a spousta DJů už nehraje jen drum’n’bass. Tak tohle je ta jeho cesta dál směrem nahoru. Otevírání (se).     

Baví tě současná produkce, nebo patříš k pravověrným old-schoolerům?

Takovej ten klasickej drum’n’bass mě už právě moc nebere, takže jsem nadšená z tý spousty možností. Miluju třeba D-Bridge a celou jeho Authonomic partu; jsou stále neuvěřitelně napřed, kašlou na stereotypy. Na druhý straně mě baví i současnej mainstreamovej sound (třeba Earthquake od Freshe s Diplem je naprosto dokonalá pecka), ale strašně si vybírám. Víš co, mám hlavně ráda určitou náladu napříč žánry. Když jdu v současný době na mejdan, tak je to nejvíc house nebo hip hop. A začala jsem si i různý styly kupovat, což asi bude brzy taky slyšet.

Před nedávnem sis dala přestávku od hraní a nebylo o tobě moc slyšet. Co tuto pauzu zapříčinilo, případně co tě vrátilo zpět za mixážní pult?

Pauzu zapříčinila únava a přesycenost a zpátky mě vrátilo prázdný místo, který ve mně po hraní zbylo. Došlo mi, že samotná hudba, resp. DJing za ten můj tehdejší stav nemůžou, že jde o můj přístup. Když vím, že mi nedělá dobře určitej typ prostředí, nebo vím, že nějaká lokální scéna cejtí hudbu úplně jinak než já, tak je zbytečný tím ztrácet čas. A taky si hraní musím dobře dávkovat. To byla teda první fáze návratu entuziasmu. A teď probíhá ta druhá, která právě souvisí s koncem DJský fixace na jeden styl, kterej mi sice dává určitou jistotu, ale zároveň mě trochu přidusil.   

Navážu na předešlou otázku – vedle hraní si i jako promotér stála za uznávanou party Take Control, která je momentálně u ledu. Nečeká nás někdy v budoucnu její další pokračování?

Čeká)

Ze startu rozhovoru jsme trochu vzpomínali, teď bych se obrátil naopak do budoucna. Kde vidíš djku IM Cyber za dalších 15 let? Myslíš, že tě bude ještě bavit obrážet parties? ;)

Asi nějak takhle: 

 

Rozhovor děláme u příležitosti tvého vystoupení na akci Rollability, kde zahraješ vedle legendární dvojice dj Marky a Stamina MC. Pokud bys potkala někoho, kdo o nich v životě neslyšel, čím bys ho přesvědčovala, aby tuto party navštívil?

Jestli si chcete prodloužit léto, tak tohle je ideální způsob – výlet do Brazílie s tou nejlepší cestovkou a za hubičku. 

 

www.facebook.com/imcyberdj
info party: 
www.facebook.com/…443899923229

 

Text: Pohon Crew